Holios Massage
 
  Holistische Massage Therapie - TouchPro Stoelmassage - Babymassage
 
Baby Massage

Cursus babymassage


Een kind went makkelijker aan het leven buiten de baarmoeder, wanneer dit huidcontact na de geboorte wordt voortgezet in de vorm van allerlei tastprikkels. Ze wennen dan makkelijker en geleidelijker aan het leven buiten het lichaam van hun moeder.

Babymassage is een bijzondere manier om elkaar te leren kennen. Zonder woorden de taal van de baby te leren verstaan. ” Lichaamstaal”, in de eerste negen maanden is dit de enige taal die de baby spreekt.
Het is belangrijk dat ouders weten dat de omstandigheden tijdens het eerste levensjaar van wezenlijke invloed zijn op de lichamelijke, emotionele en psychische ontwikkeling van een kind. In die periode kan babymassage zeer ondersteunend zijn.
Je geeft je kind iets heel belangrijks mee waar hij/zij de rest van zijn/haar leven profijt van zal hebben!


Met Shantala babymassage activeer je zowel je eigen zintuigen als die van je baby. Je gaat intuïtief aanvoelen wat je baby nodig heeft.
Door babymassage slapen baby’s beter, huilen ze minder, krijgen ze een betere spijsvertering en een groter besef van geborgenheid. De baby’s zitten letterlijk beter in hun vel. Bovendien is het gewoon heel leuk om te doen!

 

Achtergrond

Dr. Leboyer ontdekte op zijn reis door India dat moeders daar hun pasgeborenen op de aarde masseren met olie. Van moeder op kind werd deze gewoonte generatie op generatie overgebracht. Leboyer zag welk en enorm positief effect dit had op de kinderen. Enthousiast geworden bestudeerde hij deze manier van omgaan met baby’s en hij introduceerde deze babymassage ook in Europa. Hij noemde dit Shantalamassage, naar de invalide vrouw die hij specifiek bestudeerde in een sloppenwijk in India. Ook van hem kwam het idee om baby’s na de geboorte direct op de huid van de moeders te leggen om zo voor een natuurlijke overgang te zorgen tussen het leven in de baarmoeder en daarbuiten (“de natuurlijke geboorte”). Dit huidcontact met de moeder direct na de geboorte wordt nu overal toegepast.
Ook in die tijd ontwikkelde kinderarts Ruth Rice een methode om couveusebaby’s enkele malen per dag hele zachte tastprikkels te geven. Zij toonde wetenschappelijk aan dat deze huidstimulatie de ziekenhuisopname soms wel met 10 dagen kon verkorten. Door deze taststimulatie ademden deze couveusebaby’s rustiger, ze groeiden beter, ze ontwikkelen zich beter en verwerkten het trauma van hun vroeggeboorte sneller.
In steeds meer kinderafdelingen van academische ziekenhuizen is de kangaroe methode, babymassage en taststimulering een onderdeel van de dagelijkse verzorging van premature baby’s geworden.

 

Vakgroep Shantala Docenten

Lid van de VSD, Vakgroep Shantala Docenten. Lidmaatschapsnummer 1519. Voor meer info: www.shantala.nl